25 Ocak 2015 Pazar

SENATOR VINTAGE LUXURY W.GERMAN



SENATOR VINTAGE LUXURY W.GERMAN




Merhaba,
Bu hafta size eski zamanlardan kalmış bir kalem olan Senator markasının Vintage Luxury modelini tanıtmaya çalışacağım. Şu an üretilmeyen bir kalem fakat evinizde bir köşede bulunabilecek eski bir kalem veya eski kırtasiyelerin bir köşesinde rastlayabileceğiniz bir kalem. Bu yazıyı yazmamdaki amaç değerinin iyi bilinmesi ve ona göre bu kalemi dikkatlice kullanmanızı istemem. Bende iki adet Senator Vintage Luxury mevcut, birincisi babamın gençlik yıllarından kalma kartuşlu, ucunda sadece Senator yazıyor. Babamın gençliğini düşünürsek en iyi ihtimal 70 lerden kalma bir kalem. İkincisi eski kırtasiyeleri dolaşırken gözüme çarptı ve hiç düşünmeden aldım. Eski kırtasiyeden aldığım hiç yıpranmamıştı ve modern kartuşa sahipti. Bu nedenlerden dolayı yeni olduğunu düşündüm, eski bir kalemimin yeni versiyonu aldığımı düşündüm, ta ki eve gidip ucundaki yazıyı görene kadar. Ucunda benim kalemimden farklı olarak Senator yazısı yoktu, daha yeni gözüküyor fakat değildi. Ucunda iridyum point ve hemen altında W-Germany yazıyor, yani en iyi ihtimal 1990’lı yıldan kalmaydı. Bu kadar eski zamanlı ve yıpranmamış bir kalemi aldığım için çok daha mutlu oldum. Batı Almanya zamanından kalmış bir çok kalemi eski kırtasiyelerden bulmanız mümkün, bu yüzden gezerken daha dikkatli olunmalı.






Kalemin kullanış özelliklerine gelirsek boyutları ve ağırlığı, kalitesini hissettiriyor. Metalik gri ve altın rengini zaten hep yakıştırmışımdır, görünüş olarak da çok güzel. Kalemin kapak kısmı tık sesiyle tam oturuyor bu sebeple tam kapandığından emin olabiliyorsunuz. Kalemi internette araştırdığımda fiyatının 45 $ dolar civarında olduğunu gördüm, ama bu değer antika olarak biçilmiş olabilir. 




İyi Özellikler:


-          Kaliteli ve şık duruyor
-          Herkesin sahip olamayacağı, yazımı çok güzel bir kalem
-          Kartuşlu olabilmesi ve modern kartuşlar gibi çevirmeli kartuşa sahip olması
-          Kapağının tam oturması ve bunu hissedebilmeniz

Kötü Özellikler:


-          Maalesef artık üretilmiyor, bulunması zor
-          Uzun yıllardan dolayı altın rengi kısımları soyulabiliyor
-          Kutusu ile birlikte bulmanız pek olası değil

Değerlendirme:

Kategori: Orta-Üst Seviye
Kalite: 9/10
Görünüm: 9/10
Yazma: 9/10
Ergonomi: 7/10
Fiyat/Performans: 9/10





21 yorum:

  1. BENDE BU KALEMİN DOLMA TÜKENMEZ TAKIMINI ORJİNAL KUTUSUYLA ALDIM.AÇIKÇASI MÜREKKEP ÇEKMEYE KIYAMIYORUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kutusuyla takım olarak bulmanız büyük şans (piyasada bu şekilde bulmak cidden zor), kıyamamanız normal :)

      Sil
  2. SİZİN ALDIĞINIZ KALEMİN KLİPSİNDE SENATOR YAZIYOR MU?

    YanıtlaSil
  3. Aynisindan eski eşyalar satan birinde gorup aldım. İnanın en güzel yazan kalemim şu anda bu kalem. Altın kaplama tekrar yapılmaz mi acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazı kalitesi çok iyi olan bir kalem. Senatör markası eskisi kadar dolmakalem üretmiyor ama eski üretim kalemlerinden biri altın kaplama uca sahip, bu da kalemi esnek uçlu bir kalem niteliği katıyor, o kalemden de bulabilirseniz hiç kaçırmayın derim.

      Sil
  4. Merhaba,

    Geçen işyerinde depoyu kurcalarken kolilerden birinde bu kaleme rastgeldim. Nereden geldi kaç yıldır oradaydı hiç bir fikrim yok.

    Hemen kullanmak istedim ağzına baktım uzun yıllardır kullanılmamaktan kaynaklı kuruduğu belli idi. Bende sirkeli su içeren bir bardağa bıraktım temizlensin diye. Günlük işlere dalıp ancak ertesi gün tekrar aklıma geldi.
    Bana her şeyi söylemekte haklısınız. Güzelim kalemi bir gün boyunca sirkeli suda bırakınca metal dış yüzeyde ftoğraflarda göreceğiniz renk bozulmaları oldu.
    (aslında bu halide benim hoşuma gidiyor, belki eski şeyleri kullanmayı seviyor olmamla ilgili.)

    Kalem nasıl? Oldukça güzel.
    Elimde jinhao'nun uzun kartuşlarından vardı onlar kaleme uymuyor. Bende şırınga ile uzun kartuştan kısa kartuşa transfer yaptım.
    Uzak doğu mürekkebi-Batı kalemi ilişkisi sebebi ilemi emin değilim benim alıştığıma göre biraz sulu yazıyor ama rahatsız edici seviyede değil.

    Ekteki linkte cep telefonumun kamerasının izin verdiği ölçüde çektiğim fotolar var. İlginizi çekebilir diye paylaşıyorum. İstediğiniz şekilde kullanmakta özgürsünüz.

    Not: kalemin ucu sizdeki iki örnektende farklı üçüncü bir tür.

    dostlukla.

    fotoları şu linkten indirebilirsiniz. (bir süre sonra silinecek)
    http://dosya.la/download/3393fd93fcd8879e27dfcbbd1ea47ff3.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Scriks'in eski modellerine nazaran çok fazla bulunmayan bir kalem maalesef. Ankara'da Ulus'ta bir dükkanda buldum fakat dükkan sahibi satmak istemiyor, kullansa içim yanmayacak.

      Uç için yapılacak bir şey yok maalesef çünkü uç kısmı diğer kalemlerden farklı olduğu için alternatifi yok.
      Evet ucu ince olmasına rağmen gayet sulu yazıyor, bende bu özelliğini seviyorum.

      Ekteki resimler kalkmış, göremedim o yüzden. Şu an elimde 3 tane var bu kalemden, birini sürekli kullanıyorum diğer ikisinden birini blogta hediye etmeyi düşünüyorum ilerleyen zamanlarda, dolmakalemi sevdiren kalemlerden birisi, belki size çıkar.

      Yorumunuz için teşekkürler, güzel yazılar yazmanız dileğiyle.

      Sil
  5. bende senator tükenmez kalem ağırlığı normal kalemden çok fazla değerlimidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TÜkenmez kalem olarak bence ağır bir kalem, ince olması biraz ağırlığını hafifletmiş ama materyal olarak metal olması yeterince ağır olmasına neden oluyor. Fiyat olarak değerini soruyorsanız çok değerli bir kalem olduğunu söyleyemeyeceğim, çünkü çoğu evde unutulmuş bir şekilde duruyor iyi durumda olanlarının fiyatı 25-30 TL civarında bir fiyatı var.

      Sil
  6. Merhaba, ben de bir kenarda bulduğum ve kullanmaya heveslendiğim bu kalemin maalesef kartuşunun iki malzemenin birleştiği yerinden kırdım. Aslında iki parçayı ayırdım ve bir çatlak oluştu, cehalet ve kontrolsüz güç işte.. Yapıştırmayı deneyeceğim fakat cepte, çantada mürekkep sızdırır mı diye de korktum aslında.. Sizde orijinal kartuş veya aynı yapıda muadil bulabilir miyim? Bir de bu kartuşların arka kısmı dönebiliyor, bir fonksiyonu var mıdır? En azından yapıştırırsam aklımda bulunsun bir özelliği varsa. Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, anladığım kadarıyla pompa kısmı çatlamış. Bu kalemde Avrupa Tipi pompa (dönüştürücü) kullanılıyor yani dilediğiniz başka markanın kartuşunu (Pelikan,Kaweco, Graf von Faber, Diamine vb.) veya pompa kısmını kullanabilirsiniz ( Lamy, Parker markaları hariç). Cepte, çantada sızdırma yapması muhtemel. Çoğu dolma kalem bozuk olmasa bile yapabiliyor. Pompa kısımları arkası dönüyor, gerektiğinde pompa içerisindeki silikonu düzeltmek için ya da daha rahat temizlemek için bu kısım. O dönen kısmı tamamen sökebiliyorsunuz ama çok sık yaparsanız içerisindeki silikon zamanla sızdırma yapıyor, çok sıkıntı çıkarmadıkça bu kısımla uğraşmayın.

      Sil
    2. Ucuz Çin malı kalemlerin pompa kısımlarını kullanabilirsiniz zaten kalem fiyatları diğer markaların pompa fiyatları civarında. Wing Sung gibi bazı Çin menşeli kalemlerin pompa kısmı çıkmıyor, satın alırkem pompa yerinden oynatılıyor mu diye kontrol etmenizde fayda var.

      Sil
  7. Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.. Çok heyecanlıyım bu kalemi kullanma konusunda, özellikle okuduğum yorumlardan sonra.. En iyi dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Bu kalemi kullanmayı seviyorum, kısmetse ilerde çekilişle vermeyi de düşünüyorum.

      Sil
  8. Tekrardan merhabalar, kartuş işini halledene kadar mevcut kartuşa biraz su çektim (iyice temizledikten sonra) fakat ne yaptıysam kalem yazma reaksiyonu göstermedi. Oda sıcaklığında suda bekletiyorum ve sürekli suyunu değiştiriyorum. Sanırım kartuşun oturduğu delik ağzın akadar kuru mürekkep ile dolu. Bir iğne ile dokunduğumda baya katılaşmış olduğumu gördüm. Acaba nasıl bir solüsyonda bekletsem? Veya çok ince matkap ucu (1 mm veya altı) bu kanalı açmayı mı denesem? Ne yapsam bilemedim ve tavsiyede bulunabilirseniz çok memenun olurum zira yorumlardan sonra gerçekten bu kalemi çalışırken görmek ve o güzel yazma hissini tatmak istiyorum. Yorumunuzu bekliyorum, saygılarımla..

    YanıtlaSil
  9. Yok kesinlikle matkap kullanmayın o şekilde müdahalenizde kartuşun oturduğu plastik kısmı kırarsınız. Aslında dolma kalem tamiri için Sirkeci'de Murat Usta var, oraya götürebilirsiniz. Solüsyon olarak bazen yüzde 10 sirke bulunan suyu deniyorum ama mürekkebi çözmek için bulaşık deterjanlı su daha mantıklı olabilir. Temizleme işlemi 1 haftadan uzun sürebilir. Solüsyona koyarken damağı ve ucu çıkarırsanız daha faydalı olur. Yumuşayan mürekkebi temizlemek içinde kürdan kullanabilirsiniz fakat daha çok yanları temizleyin ortadaki çıkıntıya dokunmamaya özen gösterin.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sayenizde çıkacağını düşünmediğim damak parçasının varlığını anladım ve zorlamadan damağı çıkarttım. Güzelce temizledim ve kullanmaya başladım. Gerçekten çok keyifli bir modelmiş.. Size yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  11. İyi kalemi kullanabildiğinize sevindim. Rica ederim, önemli değil. İyi günler.

    YanıtlaSil
  12. Bu kalemin yazışı Lamy Safariden daha güzel ve yumuşak. Bundan bulabilir miyiz acaba? Bende bir adet dolma kalemi var ancak kartuş yok. Bunun pistonunun veya kartuşunun linkini atabilecek olan var mıdır? Çok anlamıyorum. Alırım farklı bir şey gelir diye çekiniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Standart kartuş ile uyumlu diye hatırlıyorum. En ucuzundan pelikan 4001 kartuş alıp deneyebilirsiniz. Uyumlu diye hatırlıyorum.

      Sil