7 Mart 2015 Cumartesi

PARKER VECTOR

PARKER VECTOR




Merhaba, size bu yazımda her yerde rahatça bulabileceğiniz Parker Vector dolmakalemi tanıtacağım. İnternette ve büyük küçük her kırtasiyede görebileceğiniz bu kalem uzun yıllardır piyasada satılmakta. Hatta resimde bulunan iki kalem, Vector’un tıpatıp aynısı fakat Condor’da dönüştürücü (pompa) sistemi bulunmakta. Bulabilirseniz Condor’u almanızı tavsiye ederim çünkü fazladan dönüştürücüsü var ve bu nedenle daha rahat kullanılmakta.




Parker Vector sert plastik ve çelikten üretilmiş. Uç kısmı damağı gömülü şekilde dizayn edilmiş, Parker marka kalemler genelde uçlarının değişik şekilleri ile öne çıkmakta. Bu kalemlerde yazdığım süre içerisinde hiçbir akış problemiyle karşılaşmadım, yazım kalitesi olarak iyi. Kullandığım kalemler medium (orta) kalınlıkta olup diğer kullandığım medium (orta) uçlu kalemlere nazaran daha kalın yazmakta.



Normalde dolmakalem kullanırken kalemlerin kapağını bir kenara koyar daha sonra yazım bittiğinde tekrar takardım. Parker Vector’un arkasında bulunan metal kısım kapağı kırma korkusu olmadan belirli bir yere kadar kapağı takmanıza yardımcı olduğu için rahatlıkla bu şekilde kullanabiliyorsunuz (daha önceden Scrikss Peak kalem kapağını bu şekilde kırmıştım, Jinhao X450 kalemin kapak metalini biraz yamultmuştum).

Parker markasının değişik bir kartuş sistemi bulunmakta, ilk başta genelde alıştığım vidalı sistemden çok farklı gelmişti ve biraz kuşku ile yaklaşmıştım. Kullandıktan sonra bu sistemin daha güzel olduğunu fark ettim, tek seferde en az hava kabarcığıyla mürekkep çekilebiliyor. Yeni Vectorler pompasız satıldıkları için Parker quink kartuşları kullanmak isteyebilirsiniz. Avrupa tipi kartuşlarla maalesef uyumlu değil fakat ikinci fotoğraftan da görebileceğiniz gibi ben Lamy T10 kartuşla kullandım, Lamy Kartuşlarda bu kalemlerle uyum gösteriyor. Lamy kartuşu takmadan önce hafifçe kalemin ucuyla açarsanız herhangi bir problemle karşılaşmazsınız.



Başlangıç için uygun olması ve güzel yazım sunmasıyla önerebileceğim bir kalem. Parker kalemlerde Vector, Condor ayrımının yapılmasını da şöyle açıklayayım Vector dolmakalemler tek olarak satılmakta ve kapak kısımlarında U.K ve Parker yazıları bulunmakta. Condor modelinde ise tükenmez kalem ile dolmakalem set halinde satılmakta, Tükenmez kalem kapağında Condor yazıyor, dolmakalemde ise Parker Yazıyor. Ayrıca Condor modellerde pompa (dönüştürücü) kalemle birlikte satılmakta.

İyi Özellikler:

-          Başlangıç için uygun bir kalem
-          Arkasındaki metal kısım kapağı takmak için uygun
-          Lamy T10 kartuşlarla da kullanılabilmekte ayrıca Parker quink kartuşlar da kullanılabilir
-          Yazım sırasında mürekkep akış sorunu yaratmamakta

Kötü Özellikler:

-          Kapak biraz zor açılıyor ve bu nedenle klips kırılabilir
-          Piyasada yeni olan Vectorler ’de pompa (dönüştürücü) sistemi mevcut değil
-          Kartuşun etrafındaki metal yer, eğilmeye müsait. Kartuş değiştirirken dikkatli olmak gerek

Değerlendirme:

Kategori: Başlangıç
Kalite: 6/10
Görünüm: 6/10
Yazma: 7.5/10
Ergonomi: 5/10
Fiyat/performans: 7/10

3 yorum:

  1. Sağ elini kullanarak yazanlar farketmez fakat sol elini kullananlar için bazı problemler mevcut.. misal dolma kalemin mürekkebi azalmağa başlayınca iğne kısmı murekebi istikrarsız olarak kağıda aktarmaya başlar .. ölçülü miktarda mürekkebi dağıtan ( solaklar için ) bi çözüm arayışı var mi acaba..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Solaklar için üretilmiş Pelikan markasının Pelikano modeli var fakat sizin değindiğiniz konu için değil, tutuş rahatlığı için düşünülmüş. Sizin sorunun çözümü daha çok defter ve mürekkep ile ilgili. Mürekkebi çok çabuk emen defterler mevcut, bunlardan birini önümüzdeki günlerde tanıtmaya çalışacağım. Mürekkep tercihinde de çabuk kuruyan Platinum, Sailor gibi markalar kullanırsanız daha iyi olacağını düşünüyorum. Kalem tercihlerinde ince uçlu kalemleri tercih ederseniz daha rahat edeceğinizi düşünmekteyim.

      Sil
  2. Evet Çağlar Bey, güzel kalem gerçekten... Ben de beklerim Kafa Dergi adlı blog'uma, sevgiler... :)

    YanıtlaSil