8 Haziran 2015 Pazartesi

MÜREKKEP TESTİ

MÜREKKEP TESTİ

Mürekkep Testi

Merhaba uzun zamandır yaptığım bir çalışmayı sizinle paylaşmak istedim. Kullandığım mürekkepleri Schoeller kağıdında uyguluyordum. Schoeller kağıdı genelde mühendislerin plan çizimlerinde kullandığı bir kağıt. Normalde üzerinde belirli uç büyüklüğüne sahip rapido kalemler kullanılarak çizim yapılıyor. Benim tercih etmemdeki sebep ise bu kağıdın mürekkebi kolay emiyor ve içerisine hapsediyor olması. Bu sebeple uzun sürede mürekkeplerin kalıcılığını test edebilecektim.
3 ay boyunca kullandığım mürekkepler açık bir şekilde güneşe maruz kalacak bir biçimde odaya bıraktım. Sonuç olarak yukarıdaki fotoğraf ortaya çıktı.
En üstte tam olarak göremediğiniz Picador Blue mürekkep var. Mürekkep neredeyse tamamen kaybolmuş, bu mürekkeple yazılmış notlarıma dönüp baktığımda aynı şekilde uçtuğunu fark ettim. Mürekkep sadece hava ile teması az olan yerlerde yani defterlerde bozulmamış, tabi bu durumda Güneş ışığının etkisini de göz ardı etmemiz gerek. Bu mürekkebi imzalamak istemediğiniz sözleşmeleri imzalarken kullanabilirsiniz.
Platinum Mix Free Siklamen pembe ise gün geçtikçe hoş bir kırmızıya döndü, defterlerde de aynı durum söz konusu. Bu nedenle benim hoşuma gitti, yeni renk daha hoş bir görünüm sağlıyor. Dayanıklılık konusunda silinmeye başlayan yerler aldatıcı çünkü o yerler daha çok kalemin yazma performansı dolayısıyla öyle çıktı.
Pelikan 4001 serisi şişe mürekkeplerinin dayanıklı olduğu görülüyor. Kartuşu için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Zaten Pelikan 4001 kırmızı kartuş çok da kırmızı gibi durmuyor, daha çok koyu turuncu bir renge sahip.
İroshizuku Asa- Gao, Pelikan Amber ve Lamy Blue Black ilk gün nasıl yazıldıysa aynı performansa sahipler. Hepsi ayrı ayrı kalitelerini göstermiş.


Kaweco Summer Purple kartuş biraz kuru bir mürekkep zaten silik bir yazı performansı göstermişti. İlk günkü haline yakın ama doygun bir renge sahip değil.
Son olarak Sailor Jentle mürekkep ve Montblanc Permanent mürekkep gelmekte. Sailor Jentle Grenade dolmakaleme göre değişik bir yazıma sahip ama her halükarda çok dayanıklı bir mürekkep. Montblanc son zamanlarda aldığım bir kalem dolayısıyla çok fazla Güneş ışığına maruz kalmadı fakat suya son derece dayanıklı ve zaten permanent (kalıcı) adı ile satışa sunulmuş. Çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum.
Mürekkepler Schoeller kağıtta bu özellikleri gösterdiler fakat diğer kağıtlarda nasıl özellik gösterirlerdi bilemiyorum. Daha az kalıcı olmaları muhtemel çünkü Schoeller kağıdında biraz koruduğunu düşünüyorum. Sınırlı bir mürekkep üzerinde bu gözlemlerimi yazdım, sizinde beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz mürekkepler varsa yorumlarda yazarsanız sevinirim.

3 yorum: