27 Ekim 2015 Salı

VINTAGE SCRİKSS 85 DOLMA KALEM/ SCRIKSS 85 FOUNTAIN PEN

VINTAGE SCRİKSS 85 DOLMA KALEM/ SCRIKSS 85 FOUNTAIN PEN

Scrikss 85 Dolma kalem

Merhaba bu yazımda çok sevdiğim scrikss markasının 85 modelini inceleyeceğim. Eski Scrikss yapımı kalemleri kullanmak ayrı bir keyif veriyor. Sanki yazarken daha bir özenli yazdığımı düşünüyorum. Eski model kalemler daha bir değer katıyor yazılarıma.
Scrikss 85 dolmakalemi sevmemdeki nedenlerden biri pistonlu mürekkep haznesi ve mürekkep seviyesini görebildiğiniz mürekkep penceresi. Özellikle açık renkte mürekkep kullandığınızda buradaki görüntünün çok hoş olduğunu düşünüyorum.
Scrikss 85 in uç kısmı altın renkli pirinç ile kaplı ve damağının yarı kısmı gözükmüyor. Yazım performansı olarak iyi diye nitelendirebilirim fakat akışkan mürekkeplerle tercih etmeniz gerekli. Çünkü kuru bir yazıma sahip ve çok akışkan olmayan mürekkeplerle kullanıldığında yazıda atlamalar yapabiliyor.


Çok dayanıklı bir dolma kalem olduğunu da söyleyebilirim. Geçen yağmurluğumun içinde unutmuşum, annemde cebi kontrol etmeden çamaşır makinesine atmış. Ben kalemin çok hasar alacağını düşünürken sadece mürekkep sızdırmış olduğunu gördüm. En ufak bir hasar görmemiş, yıllara nasıl meydan okuyan bir kalem olduğunu yine göstermiş oldu. Tek hasar, kapak kısmının geçmeli olmasında kaynaklanabilir. Kalemi kapatırken dikkat etmeniz bu yüzden önemli.
Fiyatı için net bir şey söyleyemeyeceğim, eski kırtasiyelerin depolarında ya da 2. El eşya satan internet sitelerinde bulabilirsiniz. 40-60 tl arası bir fiyat uygun olarak nitelendirilebilir.


İyi Özellikler:
-           Yazım kalitesi iyi
-           Vidalı gizli piston sistemi büyük kolaylık sağlıyor
-           Açık renkli mürekkeplerde şeffaf kısmı çok güzel bir görüntü sağlıyor
Kötü Özellikler:
-           Üretimi durduğundan bulunması zor, eski kırtasiyecilerde ve internet de bulunabiliyor
-           Kapak kısmı geçmeli

Hi, i mentioned Scrikss brand’s 85 model fountain pen. Scrikss fountain pens are made in Turkey. Scrikss 85 fountain pens are not produce anymore, so you can find antique shop or old stationary shop. In my opinion, Scrikks old fountain pens are more qualitier than Scrikss new fountain pens.
I like Scrikss 85 for two causes. First one is Scrikss 85 has ink window, so you could see ink level. Second one is big ink resorvoir capacity. Scrikss 85 nibs part covered brass colored of gold. Writing performance is quite good, but i advice you should use very fluid ink.
I would say that it is a very durable pen. 
In the past I forgot my raincoat, tossed into the washing machine without checking the pockets of my mother. While I think I saw that much damage will only leaked ink pen. Have not seen the slightest damage, it was how the year has demonstrated again that it is an item that challenge. The only damage that may be caused in part of the cover snap. Do not pay attention when closing the pen so important.
I can not say anything for a price, you can find in the old stationery store selling web sites or second hand goods. A price can be regarded as appropriate between $ 15-25.

Good Features:
- Writing quality is good
- Screw secret piston system provides great convenience
- Transparent portion of the light-colored ink provides a beautiful image

Bad Features:
- This pen not produce now, and can be found in the old stationer or internet
- Snap the cover portion

Değerlendirme:
Kalite: 8/10
Görünüm: 9/10
Yazma: 9/10
Ergonomi: 7/10
Fiyat/performans: 9/10

Rating:
Quality: 8/10
Appearance: 9/10
Writing: 9/10
Ergonomics: 7/10
Price / Performance: 9/10

8 yorum:

  1. Merhabalar,

    Ankara'da "Pen Show" organizasyonu düzenlenebilir mi?
    Eğer düzenlenebilir ise buna sizin öncü olmanızı diliyoruz.
    Selamlar

    Doğan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Doğan Bey,
      Güzel bir öneri sunduğunuz için teşekkür ederim. Değişik kalem ve mürekkepleri görmek açısından çok yararlı bir etkinlik oluyor bu organizasyonlar. Uygun bir tarih belirlendiğinde diğer kalemseverlerle böyle bir buluşma yapmak isterim.

      Sil
  2. su an 50 liraya sahibindende var ve almak uzereyim. 2015 yili icin o fiyata uygun demissiniz, su an icin kacirilmamasi gereken bir fiyat sanirim? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15-25 dolar arasi uygun demisim simdiki kurla 80-120 TL arasi su an uygun, 50 TL kalemin durumu iyiyse (icinde murekkep kurumus mu? ucunda herhangi bir puruz var mi?) uygun bir fiyat.

      Sil
  3. Merhaba Çağlar Bey. Annemin bana verdiği iki adet bu model dolma kalem var. Fakat mürekkebi nasıl koyacağımı bilmiyorum. Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkasinda Döndürme mekanizması var orayı çevireceksiniz. Önce Su ile deneyin ve temizleyin. Kalemin ucunu su haznesine koyun ve arka kapağı çevirin. Arka kapak gözle çok rahat gözükmüyor o yüzden yapamamış olmanız normal.

      Sil
  4. Merhabalar. Bir mezat sitesinde gördüm, nasip olursa alacağım ama kafamı kurcalayan bir soru var. Ucu sökülüp takılabiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkıyordu fakat çıkarırken zarar verme olasılığınız çok yüksek o yüzden değiştirmenizi önermem.

      Sil