19 Kasım 2016 Cumartesi

DOLMA KALEM NASIL KULLANILIR?

DOLMA KALEM NASIL KULLANILIR?

Merhaba bu yazımda son zamanlarda etrafımdaki bazı insanların benden dolma kalemimi istemesi ve kullanamaması üzerine bu yazıyı yazmam gerektiğini hissettim. Normal takip edenlerin iyi bildiği fakat genel olarak yeni başlayanların işine yarayacak aklıma gelen birkaç şeyi paylaşmak istedim. Yorumlarda atladığım konuları yazabilirsiniz, daha sonra yazıyı tekrar güncelleyebiliriz.

   1)      Damak Alt tarafa Gelecek Şekilde Kalemi Tutmalıyız

Dolma Kalem Tutuşu

Mürekkep akan o küçük deliği görmemiz gerekiyor, yan ya da ters tutarsak çoğu dolma kalem yazmıyor. Genelde dolma kalem kullanmayan insanlar bu hatayı yapıyor.

   2)      Elinize Aldığınız Kalemin Kapağının Nasıl Açılacağını Bilmiyorsanız Öncelikle Kapağı Çevirmeyi Deneyin

Çevirmeli ve Çekmeli Kapak Sistemi


Özellikle üniversite hocalarımın ısrarla kalem kapağını çekmesi sonucu uyarmamı bile dinlemeyip ısrarla çekmeye çalışmaları yüzünden nasıl kıvrandığımı az çok düşünebilirsiniz. Zaten dolma kalemden az çok anlayan bir insan hiç bilmese bile açmadan size soruyor. Bunu önlemek için artık kapağı açıp uzatıyorum çoğu zaman ama yine de bilgilendirmekte fayda var.

   3)      Dolma Kalemi Direkt Güneş Işığı Alan Yerlerde Bekletmeyin

Dolma Kalemi Güneş Altında Bırakmayın


     UV ışınları özellikle plastik dolma kalemleri daha kırılgan yapıyor. Güneş ışınları ayrıca            mürekkebin içinde daha kısa sürede kurumasına ve damak tıkanıklığına sebep olabilir.


   4)      Mürekkebi Biten ya da Uzun Süre Kullanılamayacak Dolma Kalemleri Temizleyip Kaldırın.


    Kullanmayacağınız dolma kalemi sonra temizlerim diye düşünmeyin. O sonra temizleme bir süre    sonra unutulabiliyor ve tekrar kullanmak istediğinizde uzun ve uğraştırıcı bir temizleme sürecinde  bulunmak zorunda kalabiliyorsunuz.

   5)      Dolma Kalemi Tekrar Kullanmadan Önce Yine Temizleyin.


Dolma kalemin kullanım öncesi temizlenmesi olası Mürekkep akışkanlığı problemlerini önleyecektir.

    6)      Dolma Kalemi Temizlerken Kolonya ve Aseton gibi Şeylerle Temizlemeyin

Dolma Kalem Temizliği


Mürekkep akışı problemini yaşadığım bir sıra dolma kalemimin pompasıyla oynuyordum ki mürekkep haznesinin kolonya ile mi temizliyorsun diye bir soru aldım. Hayır normal ılık su ile temizliyorum deyince arkadaşım şaşırmıştı. Sanırım evde kolay bulunan şeylerle temizlik yapmayı seviyoruz. Dolma kalemi ılık suyla zorlu mürekkeplerde ise bir çay bardağına 2-3 damla bulaşık deterjanı karıştırarak temizleyebilirsiniz.

   7)      Kaligrafi Mürekkeplerini Dolma Kalemlerle Kullanmayın


Dolma Kalemi Kaligrafi Mürekkebi ile Kullanmayın



Kaligrafi mürekkepleri yapısı gereği çabuk ve kolay bir şekilde kuruyor maalesef dolma kalem damakları kaligrafi mürekkepleri kullanıldığında harap oluyorlar. Resmini çektiğim kaligrafi mürekkebinin üzerinde dolma kalemler için kullanılabilir yazıyor fakat özelliklerine bakıldığında hiç uygun değil. Yanlış bir bilgilendirme yapılmış.





24 yorum:

  1. Cok guzel bilgiler olmuş ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  2. Merhaba ıstampa mürekkebi ike kaligrafi mürekkebi aynı şeymi demek oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, ıstampa mürekkebi kaşelerde kullanılan mürekkep. Kullanım yeri olarak çok farklı, hiçbiri dolmakalemde kullanılmıyor.

      Sil
    2. ıstampa mürekkebini dolma kalemde kullanmak kaleme zarar verir mi?

      Sil
    3. Kesinlikle çok zarar verir.

      Sil
  3. Şans mı teknoloji midir bilemem ama Lamy dolmakalemler ters bile yazıyor :)

    YanıtlaSil
  4. Dolma kalemler ilk alındıklarında kullanımdan evvel temizlenmeli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Kesinlikle temizlenmeli. Yazi yazma kalitesi cok degisir.

      Sil
  5. Uç kalınlığı önemli mi peki farklı boyutları var sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Onemli, ayrica kesik uclu, oblik uclu ve muzik uclu cok cesitleri var hepsini gormek icin kaligrafi setlerini deneyebilirsiniz. Acikcasi ben ince uclu tercih ediyorum cunku hizli not almam gerekiyor. Kalin uclar yavas ve duzenli yaziyorsaniz yazinizi daha guzel gosterbiliyor.

      Sil
  6. Merhaba, yeni bi scrikss kartuşlu kalem aldım düz tutuşta yazmıyor yani çok zor ve kağıda tıklayınca yazıyor, ama ters çevirince çok kolay ve takılmadan sürekli yazıyor. Öyle de kullanmak istemem. Sizce bu değişim için bir sebep mi benden mi kaynaklı? Teşekkürederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mürekkep akışında sıkıntı var anladığım kadarıyla. Kalemi kullanmadan uç kısmını bir çay bardağı suya bir damla bulaşık detarjanı katarak temizleyin. Mümkünse içindeki artık mürekkep temizleninceye kadar saf suyla temizleyin. Tekrar düzelmiyorsa kanatların açılması gerekir ama bu biraz riskli. Kalemin ucunu tümden kullanılmaz hale getirebilirsiniz.

      Sil
  7. Acıklamalarınız çok aydınlatıcı teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Hocam kullanmadığımız zaman dolma kalem nasıl durmalı ucu aşağımı yukarı mı yoksa masanın üzerinde yatay mı kalmalı

    YanıtlaSil
  9. İlk defa dolma kalem aldım ve kullanacağım lakin tereddüt ettiğim bir nokta var... Dolma kalemi montumun cebine koyarsam akıtma yapar mı??

    YanıtlaSil
  10. Pilot paralelpen kartuşu pilot dolmakalemimde kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba. Dolma kalemimde kullanılmak üzere, suya dayanıklı (kuruduktan sonra suda çözülmeyen) mürekkep önerebilirmisiniz?
    Teşekkürler. Ünal

    YanıtlaSil