11 Eylül 2015 Cuma

CARAN d'ACHE FIXPENCIL 22 METAL

 CARAN d'ACHE FIXPENCIL 22 METAL


Merhaba bu hafta kalem olarak 2 mm. uçlu mekanik kalemlerden biri olan Caran D’ache Fixpencil 22 metal kaleminin tanıtımını sizlerle paylaşacağım. Yazıyı ben yazmadım, bu kalemlerde daha çok bilgiye sahip olan arkadaşım Çağrı Demir yazdı. Kendisine buradan tekrar teşekkür ediyorum ve kendisinin yazdıkları ile devam ediyorum.

İngilizce de clutch pencil diye adlandırılan, ülkemizde birkaç meslek grubu dışında çok kullanılmadığı için kendine has ismine henüz kavuşamamış bu kalemler mekanik kurşun kalem olarak sınıflandırılabilirler. Birebir kelime çevirisi yapacak olursak pençeli, kelepçeli, kavramalı kalem olarak adlandırabiliriz. Şimdilik X diyebiliriz, ne de olsa pek bir alışkınız bilinmeyene X demeye :) 

 Çeşitli Markalarda 2.00 mm uç Kalemler


Yapısal olarak bazı matkapların madrenleriyle aynı prensipte çalışıyorlar; çevirerek sıkıştırmak şerrine bir yay vasıtasıyla kavrıyorlar uçlarını. 2.0 mm'lik grafitleri kullanan modellerin tahta kurşun kalemlerle mukayese etmek mümkün, birçok noktada aynı özellikleri taşıyorlar zaten. İçindeki grafiti sivriltmek için kullanılan kalemtraşlar birazcık daha ufak mesela. Ağaç israfının önüne geçmeleri, daha kaliteli grafitleri kullanma imkanı sağlamaları, ucun gizlenerek cepte taşınmaya olanaklı hale gelmesi, bazı modellerde arka kapak üzerinde kalemtraş barındırması vesaire kalemin avantajlarından. Ve tabi bir de "Abi o kalem neymiş ya öyle ne işe yarıyor bu " gibi absürt diyaloglarla hayatınızı renklendiriyorlar :) Şaka bir yana 15-20 sene öncesine mekanik kurşun kalemlerin (bildiğimiz uçlu kalem işte, sanki uçsuzu varmış gibi!) bile henüz yaygınlaşmadığı o dönemde gerçekten böyle tepkiler almak mümkündü. Ve trajikomik bir biçimde bu kalemlerden alıp kullanmak isteyen bazı arkadaşlarımın yedek grafit temin edemediği için tahta kalemlere cerrahi operasyonlar uyguladıklarını iyi biliyorum.



2.00 mm. Kalem Uçları



Kalem ucu açacağı


Fixpencil 22 modelimiz, hafif mi hafif bir metal alaşımı sanırsam; öyle nedir ne değildir diye  merak edenler velinimetimiz interneti daha fazla eşeleyebilirler. Dışı çok hoş bir maddeyle kaplanmış ki metalin soğukluğunu alıp götürüyor. Parlak kromajlı zımbırtılardaki o gösteriş tasasının yerini parmak izini falan neredeyse hiç belli etmeyen güzel bir madde yer alıyor işin açıkçası. Kalemde öyle eğilme, bükülme, esneme gibi bişi yok bu da kullanıcı da ilk andan itibaren oluşmuş sağlamlık hissini pekiştiriyor ( "SWISS MADE" yazısıyla ilk bakışta oluşuyor sanırsam bu his). Klips sağlam, cebinize taktığınızda vesaire yerinden kurtulup kalemin sizi terk etmesine sebep değil yani. Arka kapakta hoş bir ayrıntı olarak kendi kalemtraşı var. Gerçekten grafitleri kolayca sivriltiyor. Kapağın açacak vazifesini sağlayan içine yerleştirmiş bıçaklar yerinden kolayca kopabiliyor, 4 adet olan bu ufak parçaların ne yazık ki biri bile düşse açacak çalışmaz hale geliyor. Ucun dengesini açacak içinde sağlayabilirseniz gene de 3 tanesi iş görüyor. Belki de kalemin tek kötü noktası burası, marka bunu biliyor olsa gerek ve hatta bilerek yapmış olsa gerek çünkü arka kapaklar yurt dışında ayrı ayrı da temin edilebiliyor. Farklı renklerdeki bu kapakların ayrı satılması kalemin kişiselleştirilebilmesi için de ayrıca olanak sağlıyor. Kalemin pençesi ise kalemin içerisindeki şafta dönerek bağlandığından (diğer birçok markada da böyle) bazen gevşeyebiliyor. O da çok önemli bir detay değil çünkü grafiti yenilerken sıkılığını kontrol etseniz yeter. Obsesif biriyseniz  kalemi her kullanmadan önce hafif sıkılayın (zaten değişen bir şey olmadığını görünce takıntılarınızdan da kurtulabilirsiniz .

Caran d'ache Fixpencil 22 Metal


Kalemin içerisinde çıkmayan bir de yay mevcut, bu sayede kelepçesi ucu tutabiliyor zaten. Kalemi bir bütün olarak ele alırsak bu kısa versiyonu eli çok büyük olmayan insanlar için kullanılabilir seviyede, at cebe dağa bayıra git, haritayı işaretle, notunu al, kara kalem çalış falan gayet ideal. Bireysel bir yargı ama, bu kalemi kullandıktan sonra ben diğer kavramalı kalemlerimi neredeyse hiç kullanmadım.


Caran d'ache İç Aksanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder