13 Mayıs 2015 Çarşamba

VINTAGE SCRİKSS 17 DOLMA KALEM

VINTAGE SCRİKSS 17 DOLMA KALEM



Merhaba, günümüzde eski üretim Scrikss modellerinin etkisi hala sürmekte. Neredeyse her evde eskiden kalma bir dolmakalem bulunmakta ve bu genelde çok güzel bir tarz taşıyan Scrikss’in eski bir modeli olmakta. Daha önceden bu kalemlerden Scrikss 84 ve Scrikss 770 modelini yazmıştım. Şimdi sıra Scrikss 17 modelinde. 

Scrikss 17 Scrikss 84’e nazaran biraz daha kalın yazıyor. M uç olarak nitelendirebiliriz. Yazım olarak yumuşak bir yazım sağlıyor. Islaklık olarak, mürekkebe göre değişiklik göstermesiyle birlikte genelde kuru seviyeye yakın performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Scrikss 17’de mürekkep haznesinin gözükmesi kaleme güzel bir görünüm katmış. 6 adet kolon şeklinde mat kısım olmasaydı daha hoş bir görünüm sağlanabilirdi.

6 adet kolonlu mürekkep haznesi


Kullanım sırasında, elinizi yormayan dengeli bir ağırlığının olduğunu hissediyorsunuz. Tutma kısmında herhangi bir kavis ve benzeri bir şey yok. Bu yüzden eliniz terlediğinde bu kısım kayabiliyor, uzun kullanım için pek uygun değil. Kapak kısmı geçmeli diyebileceğimiz bir yapıda, bu iki soruna sebep oluyor. Birincisi kapağını tam kapamayıp mürekkebin akmasına veya uzun müddet sonra kurumasına. İkincisi kapağı fazlaca ittirip kapağı çatlatmanıza sebep olması.

Scrikss 17 ucu

Kalemi kullanılmış olarak alacaksanız denemenizde fayda var çünkü damak kısmı tıkanmış kalemlerde mürekkep iletim sorunu yaşatıyor, yazımda atlama yapıyor. Eğer dolmakalemleri seviyorsanız elinizde bulunması gereken bir kalem olduğunu düşünüyorum.

İyi Özellikler:

-           Değişik bir uç görünümü var, mürekkep haznesinin şeffaf olması güzel gözüküyor
-           Vidalı gizli piston sistemi büyük kolaylık sağlıyor
-           Yazımı güzel, ıslak yazan dolmakalem sevmeyenler için ideal

Kötü Özellikler:

-           Üretimi durduğundan bulunması zor, eski kırtasiyecilerde ve internette bulunabiliyor
-           Kapak kısmı geçmeli, çok bastırırsanız kapak çatlayabiliyor

Değerlendirme:

Kategori: Orta
Kalite: 7/10
Görünüm: 8/10
Yazma: 8/10
Ergonomi: 6/10
Fiyat/performans: 9/10

6 yorum:

  1. Bu markanın 71 modelinde kapak metal üretilmiş.Kapak çatlama olayını bu şekilde ortadan kaldırmışlar. 84 770 ve 17 modeli maalesef artık üretilmiyor.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba; bu modelin metal kalem kapağına ihtiyacım var. İnternet üzerinde araştırdım fakat bulamadım. Bilen varsa yardımcı olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zor maalesef, facebook gruplari var kalemlik ve calakalem diye oralara yazarsaniz belki bulabilirsiniz.

      Sil
    2. Sirkeci'de bir dolmakalem tamircisi vardı. Adını hatırlamıyorum. Yeni zaman kırtasiye'ye sorarsanız yönlendirir. Ben Sheaffer imperial kapağını öyle bulmuştum.

      Sil
  3. Merhabalar, bu kalemin ucu lazım bana, nerden bulabilirim,acaba bilgisi olan olur mu?

    YanıtlaSil