5 Haziran 2017 Pazartesi

ÖZENLİ YAZI

ÖZENLİ YAZI

Merhaba, blog sayesinde çok değerli insanlarla tanışma fırsatım oldu. O değerli insanlardan birisi de Sayın Haydar Şen. Kendisinden geçtiğimiz hafta blog için yazı yazabilir misiniz diye rica ettim ve kendisi ricamı kırmayarak bir yazı yazmış. Ben çok beğendim, sizlerle de paylaşıyorum. Sizde eğer blogda yazı yazmak isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz. Şimdi bu güzel yazıyı sizlere aktarıyorum, keyifli okumalar.

Merhaba kalem meraklıları,

Büyük bir ilgiyle takip ettiğim bu blogda konuk olma fırsatı sunduğu için Çağlar Bey'e ve vakit ayırıp okuduğunuz için sizlere teşekkür ediyor şimdiden hatalarım için affınıza sığınarak ilk blog tecrübeme başlıyorum.


Evvela şunu söylemeliyim ki Güzel veya Özenli yazabildiğim iddiasında değilim sadece bu yolda birkaç yıldır çalışıyorum(daha uzunca yolumuz var) ve bu çalışmalar esnasında edindiğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.



Evet "özenli yazı" başlığı ile yola çıktık çünkü bence özenli yazı beraberinde güzel yazıyıda getirecektir. Özenli yazı için en önemli ve başlıca husus yazı gereçlerine saygı. Saygıdan kastım, kalemlerin düzenli bakım ve temizliğinden,uygun kalemliklerde saklanmasından ibaret değil. Kalemin kapağının dikkatlice açılmasından, masaya usulca bırakılmasına, sayfaların hassasiyetle çevrilmesinden, mürekkebin damlasının ziyanından kaçınmaya kadar bir canlıymışcasına hassas davranılmasından bahsediyorum. Aslında bu madde başlı başına bir inceleme konusu fakat "dolmakalem kullanan kişi sadece canlıya değil cansız varlıklara da azami saygı duyuyordur" varsayımında olduğumdan burada daha fazla detaya inmeyeceğim.



Pratiğe gelirsek özenli yazının iki olmazsa olmazı vardır. Bunlar Ölçü ve Uyum kardeşler. Ölçüden kasıt harflerin boyları, satır araları, satır başları ve sonlarının belli bir nizamda olması. Bu konuda başlangıç aşamasında sayfanın arkasına koyacağımız bir kılavuz bize büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Tabi ki  harflerin boylarını belirlerken kullandığımız kalemin ucunu  dikkate almamız gerekiyor.


Uyum'dan kastım ise harflerin her defasında aynı şekilde çıkartılabilmesi. Bu konu ölçüye göre biraz daha meşakkatli. Örneğin "a" harfini defalarca yazdığımızda her birinin diğerleriyle aynı olması gerekiyor. Bu da düzenli ve bolca egzersiz gerektiriyor.

Bu konuda yanılıyor olabilirim fakat bence güzel yazı için belli bir fontu taklit etmeye ihtiyacımız yok. Kendi harf karakterlerimizi kullanarak bu uyumu yakalayabilirsek (aslında yazıldığı gibi kolay olmadığını biliyorum) güzel yazı gelecektir. Yani özetle elimiz-parmak eklemlerimiz harfleri ezberleyene kadar çalışmak gerekiyor.




Bu noktada bu bahsettiklerimi birebir yapan robotlar veya mekanik yazı gereçlerinden ne farkım kalır sorusu akla geliyor. Güzel veya özenli yazı tabi ki birebir robot gibi yazmak değil. Harflere yapacağımız küçük dokunuşlar yazımıza özgünlük katacaktır. Sadece bunun başlangıç aşamasında çok abartılmaması gerekiyor. Harflerimizin  zamanla kendiliğinden olgunlaştığını göreceğiz.
Diğer bir konuda kullandığımız gereçlerin uygunluğu. Yani kullandığımız kalem ile mürekkebin, mürekkep ile kağıdın birbirine uygun olması gerekir. Bu konuda bu gibi bloglar oldukça yardımcı oluyor. Sadece şunu hatırlatabilirim yazı araçlarının en pahalıları en kullanışlı olmaları anlamına gelmiyor. Bazen çok uygun fiyatlı bir kalem doğru mürekkep ve doğru kağıtla inanılmaz sonuçlar verebiliyor. Özenli yazının bir kuralı da bu uyumu bulabilmek.

Her yazı güzel olmayabilir ama özenle yazılan her yazı özeldir diyerek konuyu bağlamak istiyorum. Bu konuda benim paylaşacaklarım bu kadar. Umarım faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalın.


4 yorum:

  1. Yazı araçlarına saygı kısmını dğn acı bir tecrübe ile öğrendim canım parker t111 kalemi acele koyduğum masadan yuvarlanıp yere çakıldı içim cız etti elime aldığımda o zarif küçük uç yamulmuş kıvrılmıştı ve ben bunu fazlasıyla haketmiştim.ilk uyarınızı herkes çok dikkate almalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Bazen de sakınılan göze çöp batar misali kazalar olabiliyor.

      Sil
  2. Faydalı bi paylaşim olmuş ellerinize sağlik..

    YanıtlaSil